Rubiks cube, schack eller dataspel – hjärngympa är hetare än någonsin

27 februari 2021 william eriksson

Att hålla hjärnan igång och i form är minst lika viktigt som att träna kroppen den bor i. De senaste årens fokus på förbättrad folkhälsa betonar att den grå massan mellan öronen bör behandlas med vördnad och kärlek. Genom att äta nyttigt och röra på oss ger vi hjärnan energi och förutsättningar för att kunna fatta beslut och tänka viktiga tankar. 

Detta är känt sedan länge. Men forskare betonar nu att man genom att se till att införa intellektuellt stimulerande aktiviteter i vardagen, som en rubiks kub, kan man förbättra den kognitiva kapaciteten. Man bevarar och underhåller dessutom hjärnans förmågor i ålderdomen.

 

Gnugga geniknölarna

Hjärngympa kan låta som en fyrkantig, ansträngande och trist aktivitet, men så är långt ifrån fallet. En mängd saker man redan ägnar sig åt i vardagen kan kategoriseras som kognitivt stimulerande, som att exempelvis läsa morgonnyheterna eller köra bil. Det reflekterar de flesta nog inte ens över, trots att de faktiskt utför ett rejält svettigt träningspass för huvudet. Sedan finns en mängd utmanande aktiviteter som de flesta snarast skulle klassificera som roligt och tillfredsställande. Det kan vara sådant som att spela schack eller vissa dataspel, lösa sudoku eller en rubiks cube.

 

Vässar flera aspekter

Det tillkommer en mängd fördelar med att sysselsätta hjärnan, inte bara de uppenbara. Visst kan man bli mer kvicktänkt och skärpt av att utmana kroppens centralstation. Men genom hjärngympa kan man också upptäcka nya sidor av sig själv. 

Genom att bemästra svårare och svårare övningar, stärker man självförtroendet och självkänslan. Dessutom kan man möta likasinnade och skaffa nya vänner när man engagerar sig i diverse interaktiva hjärngympespel antingen ansikte mot ansikte eller på nätet. Som om inte detta vore nog så kan man uppfattas som mer attraktiv när man elegant och snabbt löser rubiks kub på fikarasten eller tar motståndarens kung på några få mästerliga drag.  

Fler nyheter