Är det dags att byta fönster?

Hur ofta slänger man inte en blick ut genom fönstret varje dag? De allra flesta gör det många gånger per dag. Beroende på vilken typ av hus man bor i finns det olika typer av fönster. Bor man i ett äldre hus kan det vara värt att se om det går att rädda det gamla fönstret innan man byter det. Originalfönster är en detalj som kan höja värdet på huset.

Andra gånger går ett fönster tyvärr inte att rädda och man måste byta ut det mot ett nyare. Detta är såklart fönstertillverkare mycket väl medvetna om. Tillverkarna designar olika fönster som kan smälta in lika väl i gamla anrika hus som i moderna villor. Står man i begrepp att byta fönster hittar man billiga kvalitetsfönster hos https://klarfonster.se/.  

 

Anpassade fönster efter mått

Givetvis kan man måttbeställa sina fönster. Äldre villor har ofta olika mått på sina fönster även om de ser likadana ut. I de fallen fungerar det sällan att köpa ett standardiserat fönster och sätta in. Tänker man byta till ett fönster som är större än det gamla? Då måste man ringa kommunen och se om det behövs bygglov innan man gör ett ingrepp i fasaden.

Förr i tiden var det vanligast att man hade 2-glasfönster, men idag är 3-glasfönster vanligast i bostäder. 3-glasfönster isolerar bättre både ljudmässigt och vädermässigt. Ska man byta fönster i en sommarstuga exempelvis så kan det räcka med 2-glasfönster.

 

 

Underleverantörerna har rätt villkor

Många fönster har en ram av trä, och kallas därför träfönster. Den är gjord av tall som får växa länge och långsamt. En pålitlig fönstertillverkare har även koll på att skogsarbetarna har bra avtal för arbete och löner. Att skogsföretagen tar hänsyn till skogens biologiska mångfald är en väldigt viktig aspekt. Det bidrar dessutom till en mer hållbar utveckling för alla på jorden.