En ögonmottagning erbjuder allt i ögonväg

06 mars 2020 jonas olsson
En ögonmottagning erbjuder allt i ögonväg

Vad är skillnaden mellan en optiker, en ögonläkare och en ögonmottagning? Ja, den frågan kanske man har ställt sig när man haft något ärende som rör de två synorganen. I mångt och mycket glider de olika kategorierna in i varandra. Hos en optiker kan du vanligtvis göra en enklare hälsoundersökning, undersöka synen och prova ut glasögonbågar. Hos en ögonläkare kan man vanligtvis endast få hjälp med saker som rör ögonhälsan. Hos en ögonmottagning brukar man däremot kunna få hjälp med det mesta som rör ögonen – alltifrån hälsa till estetisk fåfänga.

Stora förändringar med små medel

Det finns en och annan ögonmottagning i stockholm som erbjuder flera olika ögonbehandlingar. Vad då för behandlingar, kanske du undrar? Ja, bland annat synkorrigerande operationer, linsbyten och borttagning av vaglar och vårtor. Allt detta är saker som har att göra med ögonen, men som inte vanligtvis erbjuds hos en optiker. Det är smidigt med ögonmottagningar som tar sig an olika typer av problem, så att man slipper fundera på om man ska söka sig till en optiker eller en ögonläkare. Hos en ögonmottagning erbjuds det mesta under ett och samma tak.  

 

 

Skillnaden mellan linsbyte och linsbyte

Att prata om linsbyten kan lätt ge upphov till missförstånd. Det allra vanligaste linsbytet är givetvis det som många människor ägnar sig åt om mornarna. Jag pratar såklart om den lilla plastbiten som man pillar in i ögat för att kunna urskilja sin omgivning om man har synfel. Men det finns även ögonmottagningar som erbjuder byten av ögats egen lins i de fall den inte längre gör sitt jobb till följd av exempelvis ålder. Detta kallas RLE-metoden, Refractive Lens Exchange. Behandlingen är smärtfri, görs under lokalbedövning och tar ungefär tio minuter att göra. Den tekniska utvecklingen går i sanning framåt och får en onekligen att fundera över vad som är möjligt härnäst.

 

Fler nyheter