Hårtransplantation – när håret faller av

01 mars 2020 jonas olsson
Hårtransplantation - när håret faller av

Den kvalitet vi har på vårt hår när vi är yngre är det inte säkert att vi får lov att behålla när vi åldras. Håret tunnas ut med åldern och det förlorar sin tjocklek, och våra hårsäckar producerar inte längre det naturliga pigmentet melanin som behövs för att håret ska behålla sin färg. Det är självklart olika för alla, en del blir gråa i håret redan i tjugoårsåldern medan vissa inte får grått hår förrän vid sextio, sjuttio års ålder. Men alltför många lider av håravfall, både unga som gamla, och det är ingenting som någon tycker är speciellt roligt. Men det finns något att göra åt den saken, en hårtransplantation. 

 

Kan ligga i generna

Just detta med tidigt håravfall kan vara genetiskt och har man exempelvis en pappa eller farfar som har antingen tunt eller lite hår, så är det ganska troligt att man själv också drabbas. Men idag utförs det ofta hårtransplantationer för patienter som lider av sitt håravfall eller tunnhårighet. Det kan göra så att självkänslan återvänder och man trivs bättre med sig själv igen. Men hur genomför man då en hårtransplantation? Vid en transplantation av hår tar man hårsäckar från ett område och placerar på ett annat. 

 

 

Så går en behandling till

När man genomför den här typen av behandling, som en hårtransplantation, använder man sig av lokalbedövning. För det mesta brukar området där det ska tas hår och området där hår ska placeras rakas, och sedan rengörs dessa båda områdena innan själva förflyttningen av håret görs. De första sticken kan kännas och göra lite ont, men sedan ska det släppa och vara smärtfritt på grund av lokalbedövningen. Hårsäckarna plockas ut och sedan öppnar man kanalerna på det område där det behövs hår, och säckarna med hår läggs in. På detta sättet kan man enkelt få tillbaka sitt hår. 

Fler nyheter