Kort om borosilikatglas – egenskaper och användningsområden

30 maj 2022 jonas olsson

editorial

Ibland behöver man hitta en typ av glas som dels tål stora temperaturskillnader och som även är resistent mot frätande ämnen. Om man jobbar med mat eller medicin kan en sådan typ av glas vara aktuell. Letar ni efter bra borosilikatglas bör ni kolla med en leverantör som jobbat länge med industriglas och som kan guida er till rätt produkt. Ofta går det att utläsa mycket från leverantörens hemsida, men om man är osäker eller behöver mer information ska man ta kontakt med dem och fråga. 

Det kan exempelvis vara så att ni jobbar med en så kallad eldfast maträtt som ibland behöver tas direkt från frysen och in i en varm ugn. Tänk då på att ni behöver ett glas till formen som tål den starka temperaturväxling som kommer att uppstå. Då kan glasverkstaden ni pratar med troligen rekommendera ett borosilikatglas som ni kan använda. 

 

Tåligt borosilikatglas har många användningsområden

Eftersom borosilikatglas är ett mycket tåligt glas – det är exempelvis mycket svårt att repa – kan det även med fördel användas som synglas för laboratorier samt som belysningsglas. Användningsområdena är, som ni märker, tämligen breda, så det kan absolut vara på sin plats att höra med er leverantör om man kan använda borosilikatglas till er industri. 

 

borosilikatglas

 

Glasverkstaden kan bearbeta glaset på många sätt

En välutrustad och erfaren glasverkstad kan bearbeta borosilikatglas på flera sätt. Det går att UV-limma, sandblästra, kantbearbeta, måla samt göra hål i glaset. Glaset tål även att härdas termiskt men inte kemiskt, och det beror på att det har ett lågt innehåll av natrium som gör processen omöjlig. I övrigt har man med borosilikatglas ett mycket flexibelt material som täcker flera användningsområden. Oavsett era önskemål, kan en skicklig aktör inom industriglas vara er behjälpliga när det blivit dags att investera i ett hållbart glas som ni kan lita på.

Fler nyheter