Lärdomar i ringen

18 december 2019 Mikael Barani
Lärdomar i ringen

Ibland är det de mest oväntade platserna som erbjuder de djupaste visdomarna. Kanske tror du att du behöver bege dig till de högsta bergstopparna eller den djupaste djungeln för att hitta någon sorts guru med visdom, men oftast kan det räcka att se sig om i sitt närområde.

Ta till exempel något så alldagligt som kampsport.

De flesta städer, stora som små, har någon sorts boxnings-, brottnings eller MMA-klubb. En plats där människor som vill lära sig försvara sig själv, eller bara träna, kommer till för att svettas tillsammans. 
För den oinvigde kan denna plats, och träning, tyckas som primitiv och fånig. Men alla som någon gång har grävt djupare i ämnet vet att det finns viktiga lärdomar att tillskansa sig i ”ringen”.

En av de största är kanske att motståndaren inte i första hand finns där för att vinna över dig – vara bättre än dig. Utan om man vänder lite på perspektivet så inser man att motståndarens syfte egentligen är att tydliggöra dina svagheter och styrkor. 
Har du ett ”hål i din rustning” så kommer det att bli uppenbart när du står ansikte mot ansikte med en annan fighter.

Och det finns få andra sammanhang där allt ställs på sin spets som i ringen. Även om man bara sparrar med någon så finns det tillräckligt mycket allvar i leken för att det ska kännas på riktigt.

Se bara till att ha bra utrustning. Tandskyddet är förstås bland det viktigaste, för utan det kan det vara så att du får uppsöka akuttandvård Odenplan. Som tur är har tandläkaren Elisabeth Ådén Jangenstål sett det mesta och löser allt snabbt och smidigt.

Men helst vill man ju undvika att lära sig den lektionen: Att få en tand utslagen under en lektion i kampsport. 
Skulle det dock hända så vet du nu att det finns hjälp att få.

Fler nyheter