När berget står i vägen

17 april 2020 william eriksson
När berget står i vägen

Projektet husbygge har länge legat när ditt hjärta. Du har slitit och sparat i många år, och nu har du blivit beviljad lånet som ska täcka de slutliga utgifterna. Men lite dyrare än vanligt blir det, för din tomt inkluderar ett stycke berg som du absolut vill hantera. Hälften står i vägen för huset och måste bort, men resten tänkte du kunde vara en bra källa till bergvärme. Nu gäller det bara att hitta det företag som ska sköta bergsprängningen åt dig. 

 

Säkerhet och full kontroll: nummer ett på listan av krav

Bergsprängning är sitt namn till trots en riktig konst, särskilt i tätt befolkade orter. Det gäller att ha rätt tekniker för att få berget att sprängas på ett kontrollerat sätt. Först måste anpassade borrplaner och laddplaner ritas upp, och så måste man bestämma vilket sprängämne som passar bäst till varje situation. Det krävs expertis för detta. Man kanske använder lågbrisant sprängämne, eller en noggrant uträknad mängd dynamit. Det finns även elektroniska sprängkapslar man kan använda för att få större kontroll över sprängsalvan. Kort sagt – bergsprängning är inget man bör försöka klara själv, utan jobbet måste överlåtas till certifierad personal.

 

 

Omtänksamt mot grannarna

Du som har din tomt i en väldigt känslig omgivning kanske oroar dig över grannarnas reaktion när du ska spränga sten i deras närhet. Det kommer inte att vara populärt, och därför finns det en finslipad lösning till ditt behov av bergborttagning: den heter bergspräckning. Tekniken går ut på att med hjälp av hydraulisk spräckning och snigeldynamit, avlägsna risken för sprängskador. Du som behöver Bergspräckning i Stockholm kan vända dig till Gnesta Bergbyggare AB, eller GBB. De är certifierade experter på bergspräckning som kommer att röja vägen för dig, så att det blir slätt och fint på din tomt. Nu kan du börja bygga ditt drömhus!

Fler nyheter