Odlingsram – en smart och miljövänlig lösning för din trädgård

15 augusti 2023 Maja Bergman Lindberg

editorial

Är du sugen på att odla egna grönsaker och frukt men saknar plats eller inte har en trädgård? Då är en odlingsram perfekt för dig! Det är en smart och miljövänlig lösning som passar både för dig som har stort och smått utrymme.

Vad är en odlingsram?

En odlingsram är en slags odlingsbädd som kan byggas i många olika storlekar och former. En vanlig variant kallas även för pallkrage, och består av en hög ram i trä som är antingen fyrkantig eller rektangulär, och som fylls med en blandning av jord och kompost. En pallkrage fungerar som en egen odlingszon, där jorden har både bättre dränering och högre temperatur än i det omgivande marken. Det gör att grönsakerna växer snabbare och ger högre skörd. Dessutom slipper du böja dig så mycket när du odlar, vilket är skonsamt för rygg och knän.

Pallkrage

Fördelar med pallkragar

Pallkragar har flera fördelar som gör dem till en favorit bland trädgårdsentusiaster. Här är några av dem:

1. Lätt att bygga – att bygga en pallkrage är inte svårt och du behöver inga stora verktyg eller avancerade kunskaper. Du kan bygga din egen pallkrage med hjälp av vanliga virkesdäck eller köpa en färdig på en byggvaruhandel.

2. Miljövänlig – genom att odla i pallkragar kan du minska din miljöpåverkan. Du kan välja att använda ekologisk jord och kompost, och du får en högre skörd med mindre användning av bekämpningsmedel och konstgödsel.

3. Bättre dränering – en pallkrage är högre än marken och ger därför bättre dränering. Det innebär att dina grönsaker inte riskerar att dränkas när det regnar mycket.

4. Sparar tid och pengar – en pallkrage behöver mindre underhåll och vattning än en traditionell trädgårdsbädd. Dessutom kan du odla flera grönsaker på en gång och spara på inköpskostnaderna.

Olika typer av pallkragar

Det finns flera varianter av pallkragar beroende på användningsområde och utformning. Här är några av de vanligaste:

1. Fyrkantig pallkrage – den enklaste formen av pallkragen är fyrkantig och kan byggas i olika storlekar och höjder. Den passar perfekt för dig som har en liten trädgård eller balkong.

2. Rektangulär pallkrage – om du vill odla grönsaker i rader eller längs med en vägg kan du välja en rektangulär pallkrage. Den har oftast samma höjd som en fyrkantig, men med längre och smalare dimensioner.

3. Hörnpallkrage – en hörnpallkrage är en praktisk lösning för dig som vill utnyttja hörnen i trädgården. Den har oftast en trekantig form och passar för mindre växter som örter och blommor.

Fler nyheter