Välstånd påverkar menyvalet

04 mars 2020 Lily Hansen
Välstånd påverkar menyvalet

Kött och chark är för många förknippat med fest, njutning och lyx. Det finns också massor av studier som bekräftar att ju rikare och mer välmående ett lands befolkning är, desto mer kött äter man. I utvecklingsländerna har till exempel köttkonsumtionen ökat med mer än 300 procent sedan 1970-talet. I takt med att människor får det bättre, desto mer prioriterar de att äta gott. Då och då höjs dock röster om att vi svenskar äter för mycket kött, och att för mycket av den varan inte är bra vare sig ur klimat- eller hälsosynpunkt.

 

Välj kött och chark av hög kvalitet

Kanske bör man vara mer noggrann med vilket kött man lägger på tallriken och hur ofta? Det är sannolikt bättre för både naturen och din egen smakupplevelse om du äter lite mindre kött och chark, men att de produkter du konsumerar är av hög kvalitet och rätt ursprung. Det är en god tumregel att välja svenskt då det är möjligt, och gärna ekologiskt. Då stödjer vi våra egna lantbrukare på samma gång. I Sverige har vi låg antibiotikaanvändning och den kanske mest ambitiösa djurskyddslagstiftningen i världen. På så sätt värnas viktiga värden som biologisk mångfald och minskad spridning av antibiotikaresistens.

 

 

Stor skillnad i smak beroende på vilket kött man väljer

Det är också stor skillnad när det kommer till smakupplevelser om man jämför kött- och charkprodukter av högsta kvalitet med de importerade och massproducerade alternativen. De bästa restaurangerna är mycket noggranna med vilka råvaror de köper in, och varför ska du tänka annorlunda när du själv lagar maten? Med bra råvaror blir matlagningen roligare och slutresultatet så mycket godare. För den som är intresserad av att kött och chark är av riktigt hög kvalitet finns numera gott om välsorterade speceriaffärer att vända sig till. Percys Kött är ett lysande exempel på detta.

 

Fler nyheter