Var försiktig med fett i avloppet

19 december 2019 Mikael Barani
Var försiktig med fett i avloppet

Det är mycket som åker ned i avloppet men som kanske inte riktigt hör hemma där. När man står där vid köksvasken och spolar så är det lätt att tänka att det går att göra sig av med vad som helst. Men förr eller senare brukar det visa sig om man har spolat ned saker som egentligen borde ha kastats bort.

Fett är kanske det vanligaste som vi sköljer ned utan att tänka efter, För visst är det bekvämt att bara spola bort att efter att vi har lagat mat, och inte tänka mer på det. Tyvärr är det ju så att det där fettet, som så fint åker ned i röret från vasken, beter sig helt annorlunda när det kyls ned.

Faktum är att fett faktiskt kan stelna och bli så hårt att det måste fräsas bort. Detta kan bli en kostsam process om rören i ditt hus är av en äldre modell. Gamla rör kan nämligen gå sönder under den process som fräsningen innebär. Plötsligt står du där med ett stambyte på halsen, och uppbrutna golv och väggar kring dig.

Ett tydligt tecken på att saker inte riktigt står rätt till är om du hör ett kluckande ljud när du spolar ned vatten. Då börjar det uppstå ett stopp någonstans i rören där vattnet inte längre kan flyta fram fritt. Visst ryser man nästan lite när man tänker på allt det som har spolats ned under åren, och nu har bildat en fördämning i systemet.

Misstänker du att du börjar få ett tilltäppt avlopp så erbjuder Håkans Entreprenad AB spolning avlopp i Brålanda. Fångar du upp problemet tidigt så kan du slippa ge dig på den där fräsningen längre fram. 
Att bo på en arbetsplats är det ingen av oss som vill. Så se till att få avloppen rensade tidigt om du tror att du har problem.

Fler nyheter