Varför heter det pick-up truck?

09 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Varför heter det pick-up truck?

Ibland undrar jag var olika ord kommer ifrån och varför vissa saker heter som de gör. Det senaste jag funderat kring är. Varför kallas till exempel en typ av lastbil för pick-up truck? Vet du varifrån termen kommer?

De första pickup-lastbilarna skapades faktiskt i början av 1900-talet i USA. På den tiden var det många människor som flyttade från landsbygden till städerna och de behövde ett sätt att transportera sina tillhörigheter med dem. Så folk började använda ”lastbilar” för att flytta sina saker och därför fick de lite mindre ”lastbilarna” med öppet flak namnet pick-up truck. En lastbil som användes för att plocka upp saker helt enkelt. Begreppet ”flare hood” kommer från det faktum att dessa lastbilar har ett upphöjt område i fronten av lastbilsflaket, vilket ger mer förvaringsutrymme. Det finns olika typer av flare hoods, och priset varierar från ett ar 1000 SEK upp till 10 000 SEK.

flakkåpa

Olika tillbehör

Det har även kommit en rad tillbehör som man kan skaffa till sina pick-up trucks, så som lock eller flakkåpor för att skydda lasten. Dessa kan också vara till hjälp om du lastar något som vinden lätt kan få tag i. Det sista man vill är ju att lasten blåser iväg när man gör 110 på motorvägen. En typ av flakkåpa, eller lock som vi även säger i Sverige, är det som kallas för snug top . Det är ett mjukt omslag som är lätt att sätta på och ta av och det är relativt billigt.

En annan typ är det hårda taket, som är dyrare men som också ger bättre skydd för din last. Skall du förvara saker på flaket över natten så är det helt klart att rekommendera en flakkåpa som går att låsa. Kolla med Celer, https://www.celer.se/pickup-tillbehor/snugtop-flakkapor-lock/,   ett företag som har specialiserat sig på just flakkåpor i Sverige.

Fler nyheter