Verktyg och kunskaper tillsammans

13 mars 2020 patrick pettersson
Verktyg och kunskaper tillsammans

Forskning och laboratorier är något som kan låta otroligt spännande och dramatiskt. På film, till exempel, ser vi ofta datorer, mikroskop med spännande grafik på skärmen och vitklädda människor som hastar fram. Ofta finner de en revolutionerande lösning för hur sjukdomar ska botas, eller vilka miljögifter som hittats i marken, eller kanske löser de ett mord? Men självklart är det mera normalt med en vardag, fylld av repetition och rutiner. Visst kommer några stycken från den här typen av arbetsplatser att få Nobelpriset, men för de flesta är det ett vanligt jobb. 

 

Vätskor och pipetter

En homogenisator har en självklar, men inte så framträdande, roll i laboratoriet. Likt en bartender med sin mixer har den till uppgift att vara ett kärl där man blandar olika kemikalier eller vätskor. Blandaren kommer i en mängd olika versioner, med motor i olika hastighet, handhållen eller på en ställning. Den hjälper till att jämna ut olika ingredienser eller delar. Allra vanligast för allmänheten är den homogeniserade mjölken, där fettet blandats med mjölken, istället för att ligga som en hinna ovanpå.

 

Two Clear Glass Jars Beside Several Flasks

 

Framtidens laboratorium

Flera saker påverkar hur det kommer att se ut i framtidens laboratoriemiljöer. En given sak är digitaliseringen, som gör att medarbetare över hela världen kan dela resultat med varandra. Även om de är i olika tidszoner har de tillgång till samma information. Länktips till en sådan sida: https://se.vwr.com/store/category/homogenisatorer-handhallna/2992805 Olika talanger kan tillsammans göra att det lyfter och att nya upptäckter kan komma fram. En annan stark kraft är hur systemen utvecklas. Många menar att standardiserade system och enkel åtkomst av data kan göra arbetet mer effektivt. Dessutom har redan robotar och artificiell intelligens (AI) gjort att en del av rutinerna och övervakningen kan skötas utan mänsklig inblandning. Både sammanställning och tolkning av information sker mycket snabbare på detta sätt.

Fler nyheter