Pumpservice av pumpar i Gävle
Gävle har – precis som alla kommuner i Sverige – vattentorn som ser till att vattnet distribueras ut till alla som behöver det, dygnet runt. Principen med vattentorn är att de placeras högt eller byggs som höga torn. Därav namnet vattentorn. Poängen är att vattencisternen är placerad högre upp än majoriteten av fastigheterna i området.
Vatten pumpas upp i tornet och förvaras där tills någon slår på en kran någonstans i kommunen, varefter lägesenergi – självtryck – ser till att vattnet porlar ut med god styrka genom den öppnade kranen. Därefter pumpas mer vatten upp i tornet.
Det genialiska med vattentorn
Genom att ha ett vattentorn i en kommun har man sett till att man bara behöver en central – en stor pump – som får upp vatten på rätt höjd, så att resten av samhället får sitt vatten med självtryck. Utan vattentorn hade varje fastighet fått ha en egen pump, med alla de kostnader och problem det innebär.
Nu är det bara kommunens vattentorn som behöver anlita pumpservice i Gävle när något krånglar. Det hade dock i och för sig varit guldåldern för en pumpservice om varenda fastighet skulle hållas med en egen pump, i stället för bara kommunen.
Gävles vattentorn
I Gävle finns i huvudsak tre vattentorn: vattentornet i Östhammar, Skutskärs vattentorn samt
Rabo vattentorn. Tillsammans förser de största delen av Gävle med vatten dygnet runt. Mest vatten används på morgon och kväll. Dock pumpas vatten upp i tornen dygnet runt så att det alltid ska finnas tillgängligt vatten när det behövs.
Endast fastigheter som ligger högre beläget än cisternerna i vattentornen behöver egna pumpar för att ett bra tryck ska finnas i kranarna. Fastighetsägarna måste då själva se till att dessa underhålls med pumpservice och får bästa underhåll på regelbunden basis. De kan bland annat anlita https://www.pump-pyrolysteknik.se/pumpservice-gavle/, som erbjuder kompetent och väl genomförd pumpservice.